SvalsjöFolk

SvalsjöFOLK 2023

Konserter 10 juni och 8 juli.

25-26 augusti SvalsjöFOLK - folkmusikfestival

Konserter, spelkurser, danskurser, viskurser

Biljettsläpp 10 juni!10 juni Konsert kl 18.00

Bengan Jansson&Per Gudmundsson

 

Per Gudmundson & Bengan Jansson

Två musikanter som efter flera decenniers nosande på varandra gjort slag i saken och inlett ett tätt musikaliskt samarbete. Folkmusiken har varit en hörnsten i Bengans musicerandet sedan första mötet med Björn Ståbi 1989, som i Bengans och Björns samarbete med Gunnel Mauritzson i gruppen Nåra. Det var också genom Björn som Bengan och Per kom i kontakt med varandra. Första gången på scen tillsamman var 1990, med Björn. Per har sin musikaliska grund i Rättviks rika folkmusikmylla. Som spelman på fiol och säckpipa och del av Frifot har Per en lång och slingrande musikerbana. Pers & Bengans musikaliska prägling spänner från jazz, world och klassiskt till Rättviks och Orsamusikens rika källor. Här spelar de utan sidoblickar och agendor med spelmansmusiken i fokus. En musik som de kommit att älska och uttrycka på sitt alldeles egna, personliga vis. 2018 släppte de första plattan som spelmansduo. Den belönades 2019 med en Grammis för bästa folkmusik.


300:-.

Biljetter:

Betala på plats eller betala in

till Bankgiro 5698-2614 SvalsjöFOLK eller Swish 1231854785 SvalsjöFOLK

märk med namn och datum för konsert. Vi registrerar er!!!

Vid frågor: svalsjofolk@helldorff.se


https://benganjanson.comSebastien Dubé & Torbjörn Näsbom

Konsert

8 juli kl 18.00


Sebastien och Torbjörn träffades i Umeå när dom bägge jobbade på Norrlandsoperan. Torbjörn med djupa rötter i den svenska folkmusiken och Sebastien med ett förflutet inom jazz och den franskkanadensiska folkmusiken förutom att de båda har den klassiska musiken.

Det blev kärlek vid första öronkastet.

Det blev inte så att de lärde varandra. Utan de möttes med de ryggsäckar de burit. Resultatet blev något helt nytt. När de spelar så syns det på dem att dehar väldigt roligt och att det hela tiden rör sig om en ömsesidig kommunikation som alltid är levande och sker i nuet.
Sebastien jobbar som solobasist i Svenska Kammarorkestern i Örebro och turnerar även runt i olika konstellationer. Han gjorde en bejublad konsert i Örsebo i maj 2022 med Stinnerbom,Stinnerbom.

Torbjörn är freelance på heltid med sin nyckelharpa och turnerar runt om i hela världen. 2014 fick han Zorns guldmärke vilket är den finaste utmärkelse man kan få som folkmusiker.


300:-. 

Biljetter: 

Betala på plats eller betala in

till Bankgiro 5698-2614 SvalsjöFOLK eller Swish 1231854785 SvalsjöFOLK

märk med namn och datum för konsert. Vi registrerar er!!!

Vid frågor: svalsjofolk@helldorff.se


https://sv-se.facebook.com/SebastienDubeBass/

https://www.facebook.com/people/Torbjörn-Näsbom-Nyckelharpa/10006305692869925-26 augusti SvalsjöFOLK - folkmusikfestival

Konserter, spelkurser, danskurser, viskurser

Biljettsläpp 10 juni!


Fredag 25/8

Konserter med Björnlert, Hedin, Pekkari, Daniel&Emma Reid, Irmelin, Josefin&Odjuren

Spelkurser med Johan Hedin, Erik Pekkari. Viskurs med Irmelin. Danskurs med  Karin Hansen och Elge Jacobsson

Dans på Skullen från kl 22.00 med Björnlert, Hedin, Pekkari,  Daniel&Emma Reid, Klintetten.


Lördag 26/8

Konserter med Triakel, Ola Bäckström&Per Gudmundsson, Erika&Cecilia, Jonas Jansson, Bröderna Samuelsson.

Helen Eriksson, Isabell&Malin Svärdmalm

Dans dagtid till ResaFÖLK, Björn&Edith Ek, Allspel till dans. Balladdans med Marie Länne Persson

Spelkurser med Ola Bäckström, Per Gudmundsson, Erika Lindgren Liljenstolpe, Cecilia Österholm, Jonas Jansson, Björn&Edith Ek

Viskurs med Emma Härdelin. Danskurs med Stig och Helen Eriksson

Dans på Skullen från kl 22.00 med Triakel, Ola Bäckström&Per Gudmundsson, Erika&Cecilia, VästkustFOLK, Samuelsson&Öberg


Texten nedan ska kompleteras!Fredag 25/8

Konsert, Spel till dans, Låtkurser

Björnlert, Hedin, Pekkari

Trion med en smittande dansrytm och ett alldeles eget sound. Pelle Björnlerts fioler, Johan Hedins nyckelharpor och Erik Pekkaris durspel eller cittra möts i ett lyhört och intensivt samspel.
Traditionella låtar, mestadels förmedlade av musikanter från Småland och Östergötland, blandas med nya kompositioner.

På konserten kommer det att bjudas på olika stämningar och instrumentröster, på dansgolvet utlovas det bra danssväng med polskan i högsätet.
”Björnlert Hedin Pekkari” var engagerade på premiären av Svalsjö Folk, 2021 och ser nu med glädje fram emot att återigen få besöka festivalen!


Det senaste albumet som trion medverkar på är ”d’amore” (2019),

som innehåller musik komponerad av Pelle Björnlert.


Det franska bolaget Buda Musique gav ut albumet ”Live Concert In Paris” (2012), inspelad under en bejublad konsert arrangerad av ”Théatre de la Ville”. 


Sommaren 2022 gav Pelle Björnlert ut albumet ”Original”.

Innehåller mestadels traditionella sololåtar men även en duo-låt tillsammans med Johan och två tillsammans med Erik.

Spotify 1

Sporify 2

Spotify 3


Låtkurs: Erik Pekkari

Erik Pekkari bjuder på en kort spelkurs där han kommer att lära ut några av de låtar han spelar på durspel. Kursen är öppen för alla instrument och låtarna kommer att läras ut på gehör. Om du spelar tvåradigt durspel är det bra att du har med ett G/C och ett A/D-spel.


Erik Pekkari spelar låtar från framförallt Småland och Östergötland på tvåradigt durspel. Han är riksspelman och har dessutom mottagit Zornmärket i guld. Erik kommer tillsammans med Pelle Björnlert och Johan Hedin även spela konsert och till dans under festivalen.


Lyssna/kika på Erik och ännu mer Erik  


Låtkurs: Johan Hedin

Kommer info inom kortFredag 25/8 

Danskurs

Dansa slängpolska med

Karin Hansen&Ellge Jakobsson.

Pelle Björnlert spelar.


Det är vår kärlek till dansen och musiken och just att förmedla glädje och samdans som får oss att undervisa och sprida glädjen vidare till andra. Genom en enkel pedagogisk process i en varm och personlig atmosfär vill vi gärna föra vidare glädjen till er.


Välkommen att dansa med oss!Karin började dansa 1991 i hemlandet Danmark där Sønderhoning blev hennes favorit. Snart upptäckte hon även att det var roligt att dansa polska och kom i kontakt med svenska dansmiljöer. Ellge började bygga sin nyckelharpa 1978 och lärde sig sedan spela på den. Därifrån blev han även fascinerad av att dansa polskor. Dansen och musiken förde ihop Karin och Ellge år 1993 i Ransäter. En vals i varandras armar och det var svårt att sluta dansa och så har det fortsatt sedan dess.

 

En älsklingsdans är Slängpolska som vi började dansa 1993. 30 års Slängpolskadansande och det är fortfarande första valet av dans eftersom den är en så variabel och personlig dans. År 2000 gick tävlingen Stockholmspolskan av stapeln för att fira Stockholms 750 års födelsedag. Vi vann med motivationen: ”Glädje i dansen och fin samdans”. Sedan dess har vi lett många danskurser och rest mycket som dansinstruktörer.

Fredag 25/8

Konsert och viskurs

Irmelin

Eva Rune, röst
Karin Ericsson Back, röst
Maria Misgeld, röst


Med passion, innerlighet och tätt samstämda röster framför Irmelin sina sånger. En mångfald av uttryck och improvisation ger liv till såväl traditionell folkmusik som nykomponerad. De tre rösterna sträcker sig från den vassaste kulningston till den sprödaste fras. Med rötter i den nordiska folkmusik-traditionen har trion genom åren nyfiket och experimentellt utvecklat ett alldeles eget sound.

Viskurs

Välkommen på viskurs med vokaltrion Irmelin! Kursen är för dig som vill sjunga folkmusik tillsammans med andra och bli inspirerad av genrens typiska stilmedel. Alla deltagare är lika viktiga och tar ett gemensamt ansvar för helheten. Flerstämmiga traditionella visor från Irmelins digra repertoar lärs ut på gehör. Vi arbetar med sväng, klang, berättande och skapar arrangemang tillsammans i stunden.


Irmelins medlemmar har tillsammans en mycket lång erfarenhet av att hålla kurser och workshops både i Sverige och utomlands. Alla tre medlemmar leder varsin kör och har gedigen sång- och pedagogutbildning från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.


Irmelin

Fredag 25/8

Konsert, Spel till dans, Solokonsert

Daniel & Emma
Daniel och Emma Reid har en unik och djärv folkmusikkarriär. De har varit solister till symfoniorkester i Turkiet, spenderat sex månader på husvagnsturnéer i Europa, fyllt svenska kyrkor med sin unika klang, och förgyllt skolbarns vardag med fartfyllda berättarkonserter. Det unika i deras lilla format är variationsrikedomen och förmågan att beröra. Nu kommer de till Svalsjö Folk med sprudlande lust till musiken och till ett magiskt möte med er!

”Instrumenten söker sig gränslöst in varandras hemligheter och den magi som uppstår blir ett nytt kreativt musikspråk.”- Lira


Solokonsert 

Emma

Emma Reid är en av Sveriges mest eftertraktade spelmän. Hon växte upp i England och började spela fiol vid tre års ålder med sin svenska mor. Hon är utbildad vid Newcastle University och Kungl. Musikhögskolan i Stockholm,där hon nu är anställd som lektor i fiol.Emma har en djupt personlig spelstil och en förmåga att tala genom fiolen.Honturnerar i Skandinavien och Storbritannien tillsammans med bl a Ellika Frisell, Daniel Reid, Erik Ronströmoch engelska stråkkvartetten Methera.


Daniel

Emma

25 augusti

Spel till dans med Klintetten

Klintetten är ett fantastiskt med-ryckande "dansband".

Spelar polskor och gammaldans från främst Östergötland men även  från Dalarna,Jämtland, Värmland och Uppland, samt låtar komponerade
av gruppens medlemmar. 

Fredag 25/8

Kommer info inom kort för resp aktivitet

Konsert

Josefin och Odjuren - Matte, Liegnell, Josefin Rafelt, Lars Hoffsten


Irländskt jam- med John Samuelsson och Jonas Jansson


Lördag  26/8

Konsert, solokonsert, spelstuga, viskurs, spel till dans

Triakel  

Emma Härdelin, sång/fiol, Kjell-Erik Eriksson, fiol och Janne Strömstedt, tramporgel.

Triakel har sitt ursprung i ett nyårslöfte. Efter ett gemensamt firande
infriade Kjell-Erik och Janne sitt avtal om att uppträda tillsammans med
tramporgel och fiol i december 1994. Resultatet blev lyckat och en
fortsättning angelägen. Duon förstärktes 1995 av Emma Härdelin på sång och gruppen var därmed komplett. Sedan dess har bandet turnerat land och rike runt och spelat sin musik i ett tjugotal länder. Mest i Europa men också i Japan, Egypten och vid ett flertal tillfällen såväl i USA som Canada.

Triakel spelar visor. Allt ifrån gamla revynummer till psalmer får plats i
gruppens repertoar. Ofta har visorna sitt ursprung i Jämtland eller
Hälsingland som är medlemmarnas hemtrakter. Musiken är lågmäld men laddad och arrangemangen byggs kring Emmas sång som utgör kärnan i ljudbilden. Ett uttryck för medlemmarnas längtan till det akustiska, intima och enkla där samspelet och berättandet är bärande.

Triakel har förutom en CD-singel tillsammans med Benny Andersson spelat in sju egna CD-skivor. Den första släpptes 1998 och den senaste 2019. Gemensamt för samtliga är att de fått ett varmt mottagande av såväl press som publik. De flesta har även getts ut på licens i Tyskland, USA och Japan samt distribuerats i bl.a. England, Ryssland, Holland, Portugal, Slovenien och Sydafrika.

Triakels senaste album, Händelser i Nord (2019), består av Norrländska skillingtryck, visor som är skrivna kring verkliga händelser. Det är berättelser om Jämtländska olyckor, mord i Härjedalen, knivgäng i Hälsingland, postrån i Norrbotten, livsöden i Lappland och en hyllning till Hammerdal.


Solokonsert -Kjel-Erik Eriksson

Spelstuga - Kjel-Erik Eriksson


Viskurs- Emma Härdelin

Vill du utöka din repertoar av folkliga visor med några gobitar ur Emma Härdelins musikskafferi? Då är det här rätt tillfälle! Möt Emma och lär dig några av hennes favoriter med teman från vallvisor, kärlek och skämtvisor. Vi sjunger tillsammans på gehör. Inga förkunskaper krävs.


Triakel

Lördag  26/8

Konsert, låtkurser, spel till dans

                     Erika & Cecilia


De uppländska musikerna Erika Lindgren Liljenstolpe och Cecilia Österholm kraftfull, känslosam folkmusik med mycket intensitet, där kärleken hela tiden finns som en röd tråd genom låtarna. Musiken bygger på två akustiska instrument (fiol och nyckelharpa) och Erikas och Cecilias röster som kompletterar och berikar varandra, i traditionella låtar såväl som i deras egna nykomponerade material.

Erika och Cecilia har turnerat såväl i Sverige som internationellt och har bl.a. medverkat på flera av Europas största folk- och världsmusikfestivaler.

De är också medlemmar i gruppen Systerpolskan, initierad av Benny Andersson.


"Spelmansduon Erika & Cecilia hör till den strömning som förnyar folkmusiken genom att söka sig bakåt i tiden, mot barock och renässans. Alltid kraftfullt, med bra attack på nya "Allegro Violento" är det norduppländsk idiomet sömlöst sammanflätat med ett arkaiskt uttryck. Som en sommaräng och ett ekande vitkalkat kyrkorum i ett.” (DN 15/12-19)


Kurs med Cecilia Österholm nyckelharpa: Lär dig att improvisera fram en andra-stämma, på nyckelharpa eller annat instrument.


Kurs med Erika Lindgren Liljenstolpe, fiol: Lär dig mer om Bingsjölåtar i Uppland. Vi spelar en eller ett par låtar och pratar om dess särdrag.


Erika&Cecilia

Lördag  26/8

Konsert, låtkurser,spel till dans

Bäckström & Gudmundson

 

Uppvuxna i Dalarnas spelmansmylla har de odla ett tätt och uttrycksfullt samspel sedan 1970-talet. Olika i tonspråk, men gillar att spelprata med varandra!

 

Ola Bäckström, är fiolspelman, starkt rotad i Dalarnas folkmusiktradition, en värsting på orelåtar med flera soloplattor bakom sig.   Men han har också varit en del av den ”våg” som sedan 80-talet utvecklade ensemblespelet i den svenska folkmusiken. Han har bl a spelat med grupper som Den Fule, Swåp och Boot m fl.

  

Per Gudmundson, uppskattad spelman sedan tidigt 70-tal, på egen hand och i konstellationer som Frifot och tillsammans med spelmän som Björn Ståbi och Ola Bäckström. Musikalisk hemtrakt är Rättvik vars rika fioltraditioner utgör grundton i en personlig spelstil som beskrivits som personligt och uttrycksfullt.  Främsta inspiratörer och läromästare har varit spelmän som Paul Bäckström, Blank Anders, Pål Olle, Perols Gudmund och Petters Erik. Även om fiolen har varit huvudinstrumentet har han även kommit att ägna sig åt mer udda instrument. I slutet av 70-talet började han tillsammans med instrumentmakaren Leif Eriksson att arbeta med att rekonstruera Dala-säckpipan. Detta arbete resulterade bl.a. i Svenska fonogrampriset 1984 för skivproduktionen "Per Gudmundson, Säckpipa". Har turnerat i Europa, U.S.A, Japan och Indien och medverkar på ett tjugotal grammofonskivor.

2006 mottog han Zornmärket i guld.

 

Kurs med Ola Bäckstöm

 Kursen kommer att ha fokus på låtspelet i Rättvik/Ore-trakten, en bygd med stor variation i uttryck och stilar. Vi lär känna några olika spelmän och fördjupar oss i repertoar och stilmedel som ger låtarna färg och karaktär. Kursen vänder sig till spelmän med ganska god spelvana.


Kurs med Per Gudmundsson

Kursen kommer att ha fokus på låtspelet i Rättvik/Ore-trakten, en bygd med stor variation i uttryck och stilar. Vi lär känna några olika spelmän och fördjupar oss i repertoar och stilmedel som ger låtarna färg och karaktär. Kursen vänder sig till spelmän med ganska god spelvana.


Lördag 26/8

Dansa Ballad med

Marie Länne Persson

I virvlande krokar följs du med in i en bildrik värld. Är du riktigt sugen på Balladdans så kan du gå på Balladfestival 17 -20 augusti vid Ombergs fot.


Lördag 26 augusti

Jonas Jansson

Konsert

Spelkurs

Ticstrafik, Folkmusik och Gitarrtragik Ett musikaliskt självporträtt med en berättelse om att växa upp med tics, Tourettes Syndrom, att bli mobbad och senare i livet hitta sin egen väg genom ljus och mörker med hjälp av musik. "Föreställningen" innehåller personligt berättande, spännande anekdoter, folkmusik på gitarr och en nypa humor.


Jonas Jansson är en östgötsk folkmusikgitarrist med en förkärlek för östgötsk, värmländsk och irländsk folkmusik och spelar också i banden Trio Fri, Fredagstrion och Kongshaug/Jansson Duo.


Välkommen på spelkurs med Jonas Jansson en kurs som rör sig mellan östgötsk, värmländsk, irländsk och egenskriven folkmusik.  I kursen ingår låtspel samt tips och idéer för bättre samspelvid grupp- och buskspel. Alla instrument är välkomna!


Björn och Edith Ek

Spel till dans.

Spelkurs

Björn & Edit bjuder på en spelkurs där de kommer att lära ut några låtar på durspel. Kursen är öppen för alla instrument och låtarna kommer att läras ut på gehör.Björn & Edit har rötterna i Sörmland och Östergötland men bor nu i Småland och kommer att lära ut låtar från dessa landskap. Tillsammans har de över 30 års erfarenhet av att vara mentorer för spelmän och att vara lärare vid låt- och spelteknikkurser. Björn har Zorns märke i silver (riksspelman) och Edit har Zorns märke i brons. Om du spelar tvåradigt durspel är det bra om du har med ett G/C och ett A/D-spel. Björn och Edit kommer även att spelatill dans under festivalen.

Björn&Edith på youtube

Lördag  26/8


Kommer info inom kort för resp grupp


ResaFÖLK

Spel till dans


VästkustFOLK

Spel till dans


John, Axel och Elias Samuelsson

Konsert

                   

Samuelsson&Öberg

Spel till dans
Vi som arrangerar och planerar det hela är Kerstin Ingels Öberg, Stefan Öberg, Örjan Öberg, Anna och Per Helldorff.

Vi har som måtto att arrangera en folkmusikfestival varje år i augusti samt ett antal konserter under året.


Vi är tacksamma om ni vill stödja oss genom att bli medlem i Folkmusikföreningen SvalsjöFOLK

Medlemsavgiften är 150:- och ni får ett medlemserbjudande 13 maj. Medlemsavgiften för 2023 ska vara betald innan 1 april

till Bankgiro 5698-2614 SvalsjöFOLK eller Swish 1231854785 SvalsjöFOLK.


Tillgänglighet:

Alla Konsertlokalerna är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning förutom Skullen där dansen är.


Vill du kontakta oss är vår mejl svalsjofolk@helldorff.se. SvalsjöFOLK finns på Örsebo södergård som ligger naturskönt vid sjön Svalsjön 16 km från Kisa och 11 km från Malexander i södra Östergötland. Ställ din GPS på Örsebo 1 så hittar du hit


Vi genomför våra arrangemang med stöd av studieförbundet Bilda. Region Östergötland och Kinda kommun


2022 hade vi en förtätad och dynamisk festival

med fantastiska musiker, en lyhörd ljudtekniker Anders Smedenmark och en härlig publik

som kryssade mellan konserter, spel/vistugor, kurser, mat/fikastunder.

Den innehöll också Stora SKRÄLLEN med ljungeldar och eldklot.

Vår ljudtekniker Anders fick en rejäl stöt och for 4 m över golvet och allt blev svart. Musikerna på scenen kände också av stöten.

Otäckt men med fem läkare bland publiken och 112 på linjen och ganska snart sjukvårdare på plats.

Allt gick bra för vår käre ljudtekniker och festivalen fortsatte akustiskt med tre oförglömliga konserter med Lisas, Nordic och Kongero. Isabell Svärdmalms och Helen Erikssons ej att förglömma.  De var alla en lisa för själen efter dramat men åskan fortsatte lysa upp himlavalvet och mullra i fjärran och dansarna dansade in den nya regntunga söndagen.


Vi tackar alla musiker som gästade oss

Mikaell Fall, Lena Jonssons Trio, Rydvall&Mjelva, Josefin och Odjuren, Nordic - Anders Löfberg, Erik Rydvall, Magnus Zetterström, 

Eva Tjörnebo&Viskompaniet, ResaFÖLK, Lisas - Lisa Rydberg&Lisa Långbacka, Tzeitel, Kongero,

Silverspel, Rune Persson, Isabell Svärdmalm&Helen Eriksson, Klintetten,

Erik och Katarina Hammarström, Samuelsson&Öberg, kören Tradida med Marie Länne Persson.


Ett stort tack till Kinda-Ydre Sparbank och Region Östergötland för ett ekonomiskt bidrag. Studieförbundet Bilda för ljudtekniker Anders Smedemark och ljud. Söderbergs spolteknik för fyra välbesökta bajamajor, Coop Kisa som sponsrade med frukt för våra musiker, Malexander byalag med gedigna bockar och bänkar för vår utescen. Anders Gruvaeus för färgglada snitslar och band till vår parkering. Och ett särskilt stort TACK till Marie Gruvaeus, Gunilla Grundström, Kristin och Felicia Grundström, Evy och Örjan Öberg, Tomas vars efternamn vi inte minns, Malin Svärdmalm, alla ni som skötte marktjänst i fik och på parkering. Stig och Helen Eriksson för presentationer.  Och sist men inte minst Samuels glasscafé som försåg alla hungriga festivalbesökare med saftiga burgare och korv.

Några kommentarer om festivalen 2022 från vår facebooksida


Anna Jamieson

Fantastisk festival - stora applåder till organisatörerna som samlat så fantastiska musiker i Svalsjö ! Längtar redan till nästa år! Och smällen - ja den glömmer man inte i första taget men så skönt att det gick bra med Anders trots allt


Lisa Långbacka

Stort tack för en fantastisk festival, varmt och generöst på alla sätt. Vi var alla omskakade av blixtnedslaget tror jag, men så skönt att det gick bra för Anders


Jenny Eriksson

Det var något av det läskigare jag varit med om och vi är så glada att det gick bra ändå. Utöver denna dramatik: tack för en fantastiskt fin festival, så mysigt och fint ordnat, sådana toppartister, så bra och kul dans och superfina dansgolv, så mysigt fik och god mat, och så vacker plats! Och så fint att bada. Inget var dåligt, utom åskan & regnet.

Vi ser redan fram emot nästa år.


Marianne Busk

Tack för Enastående musik, sång och dans, god mat, svalkande badvatten och skrämmande åskväder. Svalsjö Folkmusikfestival


Ann-Katrin Olga Hellner

Så fantastisk helg på alla sätt och vis. Tack alla


Tzeitel

Tack fina Svalsjö FOLK för varmt bemötande från publik, arrangörer och kursdeltagare! Vi var oroliga för att det skulle bli åskväder under vår konsert på lördagseftermiddagen, men det kom först senare på kvällen med ett ordentligt brak. Skönt att det gick bra för alla inblandade trots allt. Definitivt en kväll vi inte glömmer i första taget. Kom ihåg att ta hand om varandra och att vara ödmjuk inför naturens krafterLisas

Vilken dramatik det blev på Svalsjö Folk i lördags med blixtnedslag mitt i festivalen! Ljudteknikern flög flera meter över golvet och strömmen slogs ut. Ambulansen kom och allt gick lyckligtvis bra. Vi genomförde vår konsert akustiskt och i den gamla ladan var stämningen liksom förtätad, vi var alla omskakade och mitt i allt tacksamma över att vara levande, här och nu. Vi körde sedan till Linköping i ett extremt skyfall och en himmel som i täta intervaller lystes upp av blixt på blixt på blixt... Visst är det som om naturen försöker säga oss något..? Låt oss ha det i åtanke när vi går till valurnorna nästa söndag! Tack för en fantastisk liten festival, Per och Anna Helldorff, Kerstin och Stefan Öberg och tack MTA Production.Arne Lindelöf

Med lördagens äventyr i backspegeln så kan vi väl konstatera att lagom med elektricitet är bäst men Svalsjö fungerar med alldeles för mycket ström och även helt utan.

Om man jämför med andra dansarrangemang så blir mitt personliga betyg det allra bästa. Det allra viktigaste för mig är dansgolvet och det är redan vid starten bland det bästa jag provat och Stefan och andra har bra koll på vad de vill åstadkomma. Med mat, fika, parkering och camping riktig nära är det bara att kasta sig in i dans, lyssnade, spelande och för min egen del även mycket pratande (har två års frivillig husarrest utan dans att ta igen, sorry ni som drabbades).

Ser fram mot fortsättningen!

(får bli blixtlås i mössan om vädergudarna ska trilskas)


Calle Hedin

Tack för en supertrevlig festival i år igen


Agneta Hedvall

Ett stort tack till alla er arrangörer för en fantastisk avslutning på sommaren, med så bra musik, dans, kurser och visstugor, underbart mysig miljö och härlig stämning! Vilket ställe och vilken festival ni ordnat! Strålande väder större delen av tiden, dramatisk lördagskväll till trots.

Håller tummarna för tredje gången gillt nästa år för solsken hela helgen!


Miriam Berger

SVALSJÖ FOLK 2022 - ett fint evenemang att minnas. Framför allt genom alla fina konserter, spelstugor, visstugor, kurser, danstillfällen och buskspel! Allt otroligt välplanerat och väl genomfört. Gott att äta, trevliga funktionärer.

OCH SOM EXTRA MINNESVÄRD chockartad effekt - den enorma åskbangen i ljudanläggningen, mörkret, den plötsliga tystnaden.... den skickliga ljudteknikern som kastats på golvet och artisten på scenen som båda fick kraftiga elstötar. Funktionärernas snabba och proffsiga agerande - omhändertagande läkare, informatörer, lokalansvariga som gjorde att alla kunde kände sig trygga. Dubbla dörrar ut mot festivalplatsen och mot campingen öppnades på kort tid för ljus och luft. Min lilla ficklampa gav snabbt ledljus i början till dem som jobbade på scenen. Rutinerade artistbokare och artister och en extra ljud/ljustekniker fixade så att programmet kunde fortsätta. En sansad festivalpublik accepterade självklart chocken och störningarna. Så småningom bänkade vi oss uppskattande för skön akustisk avslutning av festivalprogrammet, till avlägset ackompanjemang av åskmuller. Tack till er alla!